Trends

Donald Duck in teken van Eimeegse Vierdaagse

De Vierdaagse speelt een prominente rol in de Donald Duck, die vandaag bij abonnees in de brievenbus valt en in de kiosken te koop is. De eend loopt in een oud harnas van Duckstad naar Eimegen, in een Vierdaagse over Snelst, Wiegel en Kroosbeek.

Meer dan de helft van de verhalen in deze aflevering met de titel Held van de Vierdaagse gaan over het wandelevenement, al is het natuurlijk wel met de bekende knipoog die bij de vrolijke eend hoort.

Burgemeester

Uiteraard worden bekende namen op hilarische wijze aangepast en is Donald altijd de tragische anti-held. Maar nee, de enigszins corpulente burgemeester van Duckstad is niet geïnspireerd op zijn Nijmeegse collega Hubert Bruls, verzekert hoofdredacteur Joan Lommen van het stripblad.

„Sommigen dachten dat het om de Nijmeegse burgemeester ging, maar burgemeester Speksnuit is al sinds jaar en dag de burgervader van Duckstad.”

Overigens zou Hubert Bruls wel te herkennen kunnen zijn in de burgemeester van Eimegen, die een bijrol vervult in Held van de Vierdaagse. Hij heeft in het stripblad overigens wel weelderige blonde lokken en is gekleed in een kittig wandeluniform, met korte broek, en draagt uiteraard een ambtsketen.

Thema-editie

De Vierdaagse is één van de themanummers dit jaar van de Donald Duck. „In 2012 hebben we al een beetje aandacht besteed aan de Vierdaagse, maar nu wordt hij voor de honderdste keer gehouden. Dat verdient een thema-editie”, zegt Joan Lommen. „Eén van onze redacteuren, Jos Beekman, komt ook uit de buurt van Nijmegen en kent de Vierdaagse goed.”

Verweggistan

Eerder waren er al specials van Donald Duck over Vincent van Gogh (Van Dogh) en over de Nederlandse taal (Het Groot Ducktee). „We hebben toen de verkiezing van het leukste woord uit Duckstad gehouden. Dat werd Verweggistan, een woord dat is ontstaan op de redactie en uiteindelijk in de Nederlandse taal is opgenomen”, aldus de hoofdredacteur.

Bron: Gelderlander.